Strony

niedziela, 22 września 2013

Kurczak tikka


Przygotowanie: 10 minut
Marynowanie: 1 godzina
Smażenie: 10 minut

Dziś kolejny przepis którego nauczyłam sie na kursie gotowania w indyjskej restauracji Zari. "Chicken tikka" czyli szaszłyki z kurczaka w marynacie na bazie jogurtu grillowane lub pieczone. W restauracji nakłuwa się je na długie metalowe szaszłyki i piecze w wysokiej temperaturze w specjalnym piecu, domowym sposobem można je upiec w piekarniku, ugrilować lub usmażyć na patelni grilowej.

Składniki na 4 porcje - każda porcja około 230 kalorii
  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chili w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki jogurtu
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta bialego pieprzu
  • szczypta przyprawy garam masala
  • szczypta czarnej soli (można zastąpić zwykłą)
  • łyżeczka kozieradki pospolitej (fenugreek czyli kozieradka pospolita powinna być dostępna w sklepach z żywnością azjatycką ale jeśli nie uda wam się jej znaleźć to po prostu ją pomincie)
  • 2 gałązki świeżej kolendry 

Kurczaka pokroic w dużą kostkę (2.5cm). Czosnek i imbir drobno posiekać, wrzucić  do miski, dodać sok z cytryny, chili, sól, pieprz, przyprawę garam masala, kozieradkę, jogurt i 2 łyżki oleju, wszystko wymieszać. Do tak powstałej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i marynować w lodówce przez godzinę.
Po tym czasie wyjąć zamarynowane mięso z lodówki, nakłuć na szaszłyki. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oleju na złoto-brązowy kolor. Można też upiec kurczaka pod grilem lub w piekarniku. Podawać ze swieżą kolendrą i swieżo wycisniętym sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz