Strony

niedziela, 2 grudnia 2012

Ciasto czekoladowe


Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 35 minut

To mój pierwszy wpis na blogu o którego zalożeniu myślałam już od dawna. Jednak wciąż na wszystko brakuje mi czasu, ale w końcu się udało. Pomyślałam na co by Was tu skusic jak nie na czekoladę? Mam nadzieję że będziecie do mojego garnka czesto zaglądać życzę smacznego :)

Kiedy zobaczyłam to ciasto po prostu nie mogłam mu się oprzeć choć nie przepadam za ciastem czekoladowym. Ale to, jest wyjątkowe, bo z prawdziwej gorzkiej czekolady. Przepis pochodzi ze strony Lurpack, ja dodałam tylko troszkę mniej cukru. Ciasto jest pyszne naprawdę polecam.


Składniki na mała kwadratową blachę 21cm x 21cm 
16 porcji – każda porcja około 297 kalorii

·        200g masła
·        szczypta soli
·        350g gorzkiej czekolady (70%)
·        3 jajka
·        200g ciemnobrązowego cukru
·        50g mąki
·        łyżeczka proszku do pieczenia

Masło umieścić w żaroodpornym naczyniu, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę. W dużym garnku zagotować wodę. Naczynie żaroodporne umieścić w garnku z goracą wodą. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Białka oddzielić od żółtek, dodać sczyptę soli i ubić na sztywną masę. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, makę i masę czekoladową.
Ciasto wyłożyć na kwadratową blachę wysmarowaną tłuszczem i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Ciasto będzie gotowe gdy na wierzchu pojawi się chrupiąca skórka, w środku powinno być miękkie. Wyjąć z piekarnika a jak przestygnie pokroić na 16 małych kawałków.

1 komentarz: